top of page

Stadig muligt at tilmelde sig til omegnens græskardyst på Grindsted Landbrugsskole


Hans Peter viser hér det græskar, som han vil deltage med i graskardysten. Foto: Marie Juncher

Søndag den 23. oktober holder Grindsted Landbrugsskole, i samarbejde med Grindsted – den grønne hovedstad, høstmarked hvor der er mulighed for at gøre gode lokale indkøb og, hvor omegnens største græskar skal kåres.


af Marie Juncher


Det startede ellers så godt: uddeling af gratis kæmpegræskarfrø og græskarspirer til dem, som ville deltage i omegnens græskardyst til efteråret som er arrangeret af Grindsted Landbrugsskole og Grindsted – den grønne hovedstad.


Men for Hans Peter Festersen, som er daglig bestyrer af Mark Museet: Besøgsgården Karensminde, gik det dog ikke som forventet:

-Jeg meldte mig til konkurrencen, fordi jeg synes, det er spændende at se, hvad naturens afgrøder kan blive til, når man gør sig umage. Det har været spændende, men også lidt skuffende, da jeg først fik en plante til at sætte frugt her sidst på sommeren, hvilket kun gav et lille græskar.


De andre græskarfrø, som han fik til at spire, fik ikke top på og ét gik der dræbersnegle i.

Hans Peter Festersen havde ellers gjort alt efter bogen. Sat frøene til forspiring i drivhuset, der står på besøgsgården og vandet rigeligt. Men da han kunne se, at frøene ikke blev til noget, fortsatte han med at dyrke de græskar, som Besøgsgården Karensminde i forvejen dyrker: Dansk Køkken Græskar. Her har han fået flere flotte græskar, som han nu vil bruge til at deltage med i græskardysten.

Hans Peter har haft sine spirer til at vokse i dette drivhus. Foto: Marie Juncher

-Jeg tror, det er indavl af kæmpegræskarfrøene eller varmen, der har gjort, at de ikke er blevet til noget. Jeg har derfor forespurgt, om jeg må deltage med en anden sort af græskar, og det er der givet grønt lys til, siger Hans Peter.


Så Hans Peter glæder sig til fortsat at deltage i dysten den 23. oktober, nu bare med andre græskarsorter. Hans græskar er dyrket på den tidligere dyrkningsmetode, hvilket vil sige efter principperne fra 40’erne og 50’erne. Hvor sprøjtemidler ikke fandtes, og hvor afgrøderne højest bliver dyrket det samme sted i 2 år, som man gør med alle afgrøder på Karensminde.


Åbner for andre sorter

Landbrugsteknolog, Andreas Blomgreen, der er medarrangør for høstmarkedet og græskardysten, har selv oplevet, at græskardyrkningen ikke gik helt som forventet denne sommer.


-Dyrkningen af græskarret er ikke helt som forventet i år, fortæller Andreas. -Den lange tørre sommer har gjort vækstbetingelserne vanskelige.


For at sikre flest mulige deltagere til græskardysten, åbnes der nu for, at alle kan tilmelde sig med andre sorter af græskar.

-Det handler jo for os om at dyrke fællesskabet i dét her, så hvis man har et andet græskar, man gerne vil deltage i dysten med, er man selvfølgelig velkommen til det. Og er man endnu ikke tilmeldt dysten endnu, kan det godt nås, siger Andreas.


Og så satser Andreas på en anderledes tilgang til næste år, så Grindsted Landbrugsskole også kan præsentere et græskar ved dysten, som forhåbentligt bliver en realitet igen i 2023:

-Der vil vi gøre en indsats for at lave gode rutiner omkring gødning og vanding, og så bliver det skolens elever, der får til opgave at passe græskarret, så vi er sikre på, at den får de bedst mulige vækstbetingelser, slutter Andreas af.


Græskardysten foregår i samarbejde med Grindsted – den grønne hovedstad og er en del af høstmarkedet som afholdes på Grindsted Landbrugsskole den 23. oktober kl. 10-14.


Her er der mulighed for at støtte lokale boder, købe græskarsuppe og pølsehorn. 4H arrangerer børneaktiviteter for børn, og der er mulighed for komme op i en traktor, klappe en kanin, se høns, kvier og grise. Og så vil der være kåring af både det flotteste og det største græskar kl. 12.00. Præmierne er sponsoreret af henholdsvis Nyegaard Ismejeri og REMA1000.


Hvis man ønsker at deltage i græskardysten, skal man tilmelde sig på info@dengronnehovedstad.dk og man skal selv få transporteret sit græskar til Landbrugsskolen.

28 visninger0 kommentarer
bottom of page