Fredag den 6. maj er der fokus på de grønne initiativer til arrangementet Grøn fredag på Grindsted Torv. Her deltager FGU, Grindsted - den grønne hovedstad og Billund Kommune. På FGU har de forberedt sig i flere måneder til arrangementet.
af Marie Juncher
Det kommer til at vrimle med blomsterfrø, insekthoteller og læren om korrekt affaldssortering, når Grindsted Handel afholder Grøn fredag den første fredag i maj 2022 kl. 16-20. Her vil der være rejst pavilloner på torvet og være mulighed for at få en snak med de inviterede deltagere om grønne initiativer og deltage i workshops. Arrangementet er arrangeret af Grindsted Handel og butikkerne holder åbent til kl. 21.00.
På FGU har de haft travlt de sidste par måneder med at forberede deres aktiviteter til deres pavillon på torvet. 19-årige Kristian Theodor Ellingsen, som er elev på event- og designværkstedet på FGU, er denne formiddag i gang med at realisere sine ideer på skolens værksted, hvor malebøtter, pensler og skitser står rundt omkring.
-Vi er ved at bygge insekthoteller, som man kan indrette og tage med hjem i sin have, fortæller Kristian. -Vi fjernede jo døde træer førhen, så det med at kunne give dem et godt sted at bo igen, det føles rart, fortæller han.
Nyt fag som arbejder med virkeligheden
Event- og designværkstedet er nyt på FGUs skoleskema, og Kristian synes, at det er et fedt værksted. -Der er struktur på undervisningen og noget håndværk i det. Og så er det sjovt at lave ting og se et synligt resultat, som man har skabt, fortæller han.
Maria Siedentopp er underviser på event- og designværkstedet, som har erstattet et tidligere sy- og designværksted på skolen.
-Vi arbejder med en designproces, hvor eleverne lærer, hvordan man følger en opgave fra start til slut. En proces der skal bidrage til, at de unge får viden om, hvordan man håndterer de udfordringer, som der vil komme hen ad vejen ved arrangementsplanlægning, og så skal de lære at tage stilling til dem, fortæller hun.
-Vi bruger værkstedet som en slags øvebane, hvor vi øver os i at præsenterer over for hinanden, så det ikke bliver så angstprovokerende at skulle gøre det overfor en potentiel kunde, fortæller Maria.
Formålet med værkstedet er at hjælpe de unge med at få praktisk erfaring og få en ide om, hvilken retning de kunne tænke sig at gå i i fremtiden. Det kunne måske være tømrer, eventmanager eller dekoratør.
-Det er lidt som en flyveplads, hvor flyet letter stille og roligt, siger Maria med et smil. -Så de unge bliver klædt fagligt på, og de bliver bevidste om de processer, der ligger i det. Og derfor er det vigtigt, at det, vi laver, bliver virkelighedsnært ligesom til det her arrangement.
Ressourceoptimering på skoleskemaet
For at de unge blev inspireret til arrangementet, har holdet været forbi genbrugspladsen, været på gåture i naturen, lave moodboards og fået gode snakke om anvendelsen af ressourcer. Til Grøn Fredag kan man på FGUs pavillon komme og lave insekthoteller af træ, male på sten og lave insekthoteller af gamle konservesdåser. Det er gratis at deltage i aktiviteterne. FGU arrangerer også et sæbekasseløb, som Maria fortæller om:
-Det er en lille turnering, hvor man kan deltage ved at lave sin egen sæbekassebil, og så er der mulighed for at vinde en af de flotte sæbekassebiler, som vi har lavet her på FGUs værksted.
De unge på holdet synes, det er spændende at være med til at arbejde med et arrangement, som virkeliggøres og skal præsenteres på Grindsted Torv: -Det bliver en udfordring som menneske, da det er nyt for nogle af os. Men det at arbejde med sådan et arrangement har styrket vores samarbejdsevner, afslutter Kristian, inden han går tilbage for at save i træet til sæbekassebilerne.
Comments